mércores, 16 de maio de 2012

Comidas fantásticas ou non?

No apartado das comidas fantásticas incluímos por un lado o pan élfico ou pan de lembas que aparece descrito no libro de O señor dos aneis de Tolkien no capítulo 8 "Adeus a Lorien"; nel dise: "(...) A comida consistía principalmente en galletas, preparadas cunha fariña que estaba un pouco torrada por fóra e que por dentro tiña unha cor de crema. Gimli tomou unha das galletas e mirouna con ollos dubidosos. -Cram -dixo a media voz mentres mordisqueaba unha punta crebadiza. A expresión do anano cambiou rapidamente e comeu todo o resto da galleta saboreándoa con delectación. -¡Basta, basta! -gritaron os elfos rindo-. Comeches suficiente para toda unha xornada. -Pensei que era só unha especie de cram, como os que preparan os Homes do Val para viaxar polo deserto -dixo o anano. -Así é, responderon os elfos-. Pero nós chamámolo lembas ou pan do camiño e é máis fortificante ca calquera comida preparada polos homes e é máis agradable có cram, desde calquera punto de vista. -Por certo -dixo Gimli-. En realidade é mellor cós biscoitos de mel dos Beórnidas e isto é un gran eloxio, pois non coñezo panadeiros mellores. Aínda que estes días non parecen estar interesados en darlles biscoitos aos viaxeiros. ¡Sodes anfitrións moi amables! -De calquera xeito, aconsellámosvos que coidades da comida -dixeron os elfos- comede pouco de cada vez e só cando sexa necesario. Pois dámosvos estas cousas para que vos sirvan cando falte todo o demais. As galletas conservaranse frescas moitos días, se as gardades enteiras e nas envolturas de follas en que as trouxemos. Unha soa chega para que un viaxeiro aguante en pé toda unha dura xornada, aínda que sexa un home alto de Minas Tirith." É dicir, o pan de lembas sería o que hoxe coñecemos como barriñas enerxéticas. Así que no lugar da exposición aclaramos este punto e explicamos o valor nutritivo que teñen estas barriñas. Por suposto o día da lectura comemos barriñas enerxéticas, mesmo de sabores: as de máis éxito foron as de chocolate e amorodos.

Ningún comentario:

Publicar un comentario